Vinařství Kovacs s.r.o. bylo založeno v roce 1997. Sídlem firmy jsou od prvopočátku vinné sklepy ve významné vinařské obci Novosedly.
Vinařství vede od jejího vzniku Miroslav Kovács. Stanovil filozofii firmy, určil cíl, směr a cestu, kterou se bude vinařství ubírat. Vysoká kvalita vín je hlavní metou, které se musí vše podřídit.Společnost se nejprve soustředila na vinařskou technologii ve sklepích. Od roku 1999 investovala významné částky. Vymezila se tak vysokou kvalitou vín a umožnila sklepmistrovi předvést jeho rukopis.Následovali výsadby nových vinic. V letech 2002 až 2004 je to 96 tisíc keřů v obcích Novosedly, Nový Přerov, Brod nad Dyjí na bezmála 19 hektarech půdy těch nejlepších lokalit. Vinařství Kovacs si rovněž vinice pronajalo, celkem 24 tisíc keřů v obcích Novosedly a Dobré Pole.
Společnost Vinařství Kovacs se od roku 2000 začala soustředit na rozšíření a ucelení svého vinařského areálu. Kupovala sklepy sousedící s hlavním výrobním sklepem a začala se tak rýsovat pro Vinařství Kovacs tak typická sklepní ulička.
Velmi významná byla v roce 2000 koupě velkého sousklepí v obci Brod nad Dyjí. Jedná se o 120 metrů propojených kleneb, které slouží po částečné rekonstrukci jako ležácký sklep láhvových vín.
V roce 2003 proběhla rekonstrukce Dřevěného, Archivního a Starého sklepa ve zmíněné sklepní uličce. Jejich propojením vzniklo krásné trojsklepí, které od téhož roku slouží jako vinárenské a restaurační prostory Vinařského dvora Kovacs. Společnost se tak od tohoto roku začala plně věnovat vinařské turistice, agroturistice, cykloturistice, následně rozšířením svých služeb hypoturistice. Nabízí možnosti ochutnávek a prezentací vín zákazníkům, rovněž tak kombinaci skvělé gastronomie a vína. Prostřednictvím partnerské firmy Penzion Kovacs zajišťuje i ubytování v novém penzionu s kapacitou 50 lůžek, čímž jsou služby společnosti komplexní.
Vinařství Kovacs se od svého vzniku účastní mnoha významných tuzemských a mezinárodních soutěží. Následně svými úspěchy stvrzuje zákazníkovi vysokou kvalitu nabízených vín. Účastní se cíleně festivalů a veletrhů a stává se součástí mnoha významných společenských událostí.
Současnost firmy plně koresponduje svým názorem, postojem, cíly a směry se svojí historií. Žádné změny strategie a cíle se neplánují. Stále se jedná o vysokou kvalitu vín a tomu je vše podřízeno.
Významným okamžikem v roce 2006 byl vstup nového partnera do společnosti Vinařství Kovacs s.r.o., tím se stává společnost Inekon Group a.s. pod vedením Ing. Josefa Huška.
V současné době plánuje Vinařství Kovacs kompletní modernizaci výrobních prostor. Stavbu sklepa pro příjem hroznů a kvašení červených vín, nový sklep pro kvašení, školení a zrání vín, rekonstrukci lahvovny a klimatizovaného skladu láhvových vín. Rovněž se plánuje stavba skladu na vinohradnickou techniku a skladu obalů. Areál Vinařství Kovacs by měl získat novou tvář i díky plánovanému vybudování nového příjezdu a parkoviště. Do postavených a rekonstruovaných prostor se pořídí nové, moderní technologie, které umožní Vinařství Kovacs jít ve kvalitě vín ještě dál a utvrdit zákazníka v jistotě ve kvalitu vín. Výše psané řádky jsou spojením současnosti firmy a její budoucnosti.
Paralelně Vinařství Kovacs kupuje vinice ve vybraných tratích. Jde o vinice v plné plodnosti i vinice přestárlé. U těchto se počítá s vyklučením a následnou výsadbou. Vinařství Kovacs hodlá rozšířit plochy svých vinic o 12 hektarů a docílit v budoucnosti až 200 tisíc vlastních keřů.Vinařství Kovacs se v současnosti zaměřuje na zkvalitnění služeb zákazníkovi, pracuje na kvalitním obchodním zastoupení na celém území České republiky. Společnost začíná obchodovat na zahraničních trzích. Rozšiřuje své působiště v Polsku, Slovensku, Velké Británii.
Zdroj: Vinařství Kovacs
Ostatní vinařství
- BMVinařství
BMVinařství aneb Balgovo malé vinařství, vzniklo v roce 2010 a pochází z tradiční vinařské i folklórní slovácké obce Tvrdonice. Tady pěstuje svá vína na 16 ha vinic. Majitelem rodinného vinařství je Jan Balga, který vede vinařství se svou dcerou Nicol.
Filozofie malého vinařství je postavena na respektu k přírodě. Vinice jsou stříhány na jeden tažeň, tak aby bylo přirozeně redukováno množství hroznů. Mezi jednotlivými řádky révy roste tráva tak, aby uvnitř vinice probíhal přirozený život a koloběh.
Vína jsou zpracovávána moderními postupy a technologiemi, tak aby byla moderní, svěží, aromatická a nekomplikovaná. Vůně, chuť a dobrý poměr kvality a ceny vín, jistě přispěje ke spokojenosti mnohých zákazníků. Do budoucna se vinařství rozroste o provoz penzionu a vinárny.
Krédo BMVinařství zní: „Dobrým vínem chceme dělat radost sobě i Vám, aby se naše vinařství stalo i Vaším vinařstvím“.
- Krška Pavel
Tradice
Vinice v Pavlově patří k nejlepším polohám na Moravě a obec Pavlov byla v minulosti vždy jednou z nejvýznamnějších vinařských obcí na mikulovsku. Historie tohoto rodinného vinařství sahá do sedmdesátých let minulého století. Vždy jsme se snažili uspokojovat naše zákazníky výbornou kvalitou vína a individuálním přístupem.
Filozofie vinařství
Vinařství se zaměřuje na výrobu špičkových láhvových odrůdových vín z vinic úpatí vápencových skal v chráněné krajinné oblasti a biosferické rezervaci Pálava. Výrobní fi lozofi e kombinuje osvědčené tradiční metody při výrobě vína s moderním technologickými postupy řízeného kvašení. Jedná se o malé rodinné vinařství. Jejich motto je: „Děláme víno pro radost svou i našich zákazníků“.
Nabídka vín
Vyrábí především vína přívlastková od kabinetních až po ledová vína. Sortiment je zaměřen na odrůdy typické pro oblast Pálavy – Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Rulandské bílé a šedé, Sylvánské zelené, Svatovavřinecké, Modrý portugal, Rulandské modré a další.
- Moravíno s.r.o.
MORAVÍNO s.r.o. hospodaří na vlastních a pronajatých vinicích o rozloze 15 ha. Všechny vinice se nacházejí na vynikajících viničních tratích, které dávají hroznům do vínku nezaměnitelnou bohatost aromat chutí a harmonie. Moderní technologie,ve které je uplatňována maximální šetrnost a minimalizace zásahů při zpracování vzácné suroviny, umožňuje získání bílých, červených i růžových vín, která svým osobitým charakterem nenechají žádného konzumenta lhostejným.
Bílá vína těží z bohaté a výrazné aromatičnosti květin s vyzrálým medolipovým akcentem, která je doplněna rozsáhlou škálou chutí citrusů a jižního ovoce. Červená vína se vyznačují nevtíravou, ale výraznou vůní po lesním ovoci, v chuti přechází od ovoce až ke kávě a čokoládě. Strukturu tvoří nasládlé třísloviny, které v dochuti dokreslují harmonii vína.
Růžová vína jsou svěží, ovocně aromatická, s jedinečným odrůdovým charakterem. Dobře vychlazená se stávají při posezení s přáteli letní poezií. Fantazie tvůrce cuvée, který výběrem vhodných odrůd a typů vín vytváří zajímavé kompozice- cuvée bílá i červená, dává vzniknout vínům, která často předčí svou komplexností vína odrůdová.
Vybrané partie vín pro nejnáročnější zákazníky zrají ve velkých dubových sudech a některá červená vína v sudech barikových. Tato vína, bohatá na ušlechtilé tóny vanilky, skořice, pražené kávy, ligninu a deskriptorů cizokrajného dřeva vhodně doplňují sortiment.
Firma svým objemem patří mezi středně velké výrobce vína. Odpovědným přístupem ke kvalitě, ke kterému zavazuje genius loci Valtic, se již před mnoha lety zařadila mezi prvotřídní firmy s následně velmi dobrým postavením na trhu. O tom svědčí ocenění našich vín titulem Champion na prestižních celostátních a mezinárodních výstavách.
- ResVinia, spol. s r.o.
Společnost ResVinia, spol. s r. o. založili Ing. Libor Odehnal a Ing. Marek Babisz v říjnu roku 2009 jako výrobní, obchodní a poradenskou firmu zaměřenou na oblast vína a služeb s ním spojených.
Filosofie firmy je založena na vysoké kvalitě a širokém sortimentu nabízených výrobků i služeb, který neustále doplňujeme a inovujeme.
Našim cílem je spokojený zákazník, který nám důvěřuje a který má důvod se k nám stále vracet a doporučovat nás svým přátelům a známým. Zákazník, který se rád nechává překvapovat něčím novým, neustále se zájmem získává nové znalosti a informace o víně a při získávání praktických zkušeností ho potěší prožít nevšední příjemné zážitky.
- Šebesta Martin
Vinařství MartinŠebestaje rodinná firma z Mikulovské vinařské oblasti.
Na trhu působí od roku 2002 a již stihlo získat řadu významných ocenění v mezinárodním měřítku (např. Vinum Juvenale 2006, Salon vín 2006-7, TOP77 vín ČR 2006-7, VVT Valtice 2007).
Hlavním důvodem jejího založení byla láska k vínu, která se od dob studií proměnila u majitele ve velkého koníčka. A láska k profesi přináší většinou jen ty nejkvalitnější výrobky.
„Naší hlavní ideou je produkovat vysoce kvalitní vína“, říká pan Šebesta. „Základní podmínkou pro jejich výrobu je dobře vyzrálý a zdravý hrozen. Proto jsme se rozhodli vysadit vlastní vinice, kde můžeme kvalitu hroznů lépe ovlivnit a kontrolovat.“
A tak na jaře roku 2002 vyrostly na mikulovských svazích nové vinice. A v následujících letech se s výsadbou pokračovalo…V současné době již Vinařství Martin Šebesta obhospodařuje 8,5 hektarů vinic. A určitě není pro chuť vína z jejich produkce zanedbatelné, že se rodí v jedné z nejteplejších vinohradnických oblastí Čech a Moravy,na úpatí Dunajovických vrchů. Vinice leží u obce Březí, vzdálené zhruba pět kilometrů jižním směrem od Pálavy. Dvě hlavní vinice jsou ve dvou známých viničních tratích Liščí kopec a Ořechová hora, které jsou orientovány směrem na jih - k hranicím se sousedním Rakouskem.
Moderní agrotechnikou se ve vinicích snažíme navodit biologickou rovnováhu mezi škodlivými a užitečnými vlivy a organismy v ekosystému vinic. Jsme členy profesní organizace Svaz integrované produkce hroznů a vína, která se těmito otázkami zabývá. Hlavní úsilí klademe na péči o hrozen, a to neustálou kontrolou zdravotního stavu a ponecháním pouze zdravých a dobře se vyvíjejících plodů. Mnozí odborníci se shodují v tvrzení, že kvalita vína je hroznem ovlivněna až ze 75 %.
Odrůdovou skladbu tvoří ze 70% bílé víno a zbývajících 30% víno červené. Část vín tvoří vína suchá, včetně vín červených. Díky dobré vyzrálosti hroznů obsahují některá vína příjemný zbytek přírodního cukru. Velikosti partií představují šarže o 300 - 5000 lahvích.
- Střední vinařská škola Valtice
Venerie - historie a současnost
Do roku 1965 byly hrozny zpracovávány ve sklepě „ Pod starou ředitelnou", ve sklepu původního kláštera. V 60. letech 20. století s rozvíjejícím se vinohradnictvím a vinařstvím vyvstala potřeba moderního sklepního školního hospodářství, které by odráželo trendy v tehdejším vinařství. Bylo rozhodnuto uzpůsobit těmto požadavkům sklep na ulici K Venerii, který původně užíval řád milostrdných bratří.
Moderní sklepní hospodářství střední vinařské školy, jak jej znají návštěvníci v dnešní podobě bylo vybudováno až po vytunelování a totální devastaci v letech 1996-2002.
V lednu 2002 byla započata úprava interiéru. Po nezbytných stavebních úpravách, byla technologie osazena v prosinci 2002 a lednu 2003. Financování zajistil zřizovatel školy – Jihomoravský kraj a to částkou 5 mil. Kč.
Jedna z hlavních šíjí byla vybavena kvasnou technologií o kapacitě 80 tis. litrů, z toho 1/3 jsou chlazené nádoby.
Základem je 16 ks vestavěných tanků o objemu 3 tis. litrů, z toho 8 ks je půlených, a dále je doplňují tisícilitrové nádoby válcovitého a oválného typu.
Na výrobu červeného vína jsou zde 2 ks vinofikátorů s mechanickým ponořováním kvasného koláče, míchadlo je poháněno pneumaticky. Rovněž ve vinofikátorech je kvasný proces teplotně řízený - jak míchání, tak řízení teploty je zajištěno elektronicky. Třetí vinofikátor je pro karbonickou maceraci o objemu 5 tis. litrů.
Funkční a moderní sklepní hospodářství je pro vinařskou školu klíčové a účelové pracoviště, protože s moderností technologického zařízení koreluje úroveň budoucích sklepmistrů.
V současné době je filozofie firmy soustředěna na výrobu vysoce kvalitních bílých a růžových vín, která jsou určena výhradně pro gastronomii. Červené víno tvoří pouze 10% roční produkce. Vinařská škola vyrábí víno z hroznů vypěstovaných ve vlastních vinicích, které se rozprostírají pouze v katastru města Valtice. Roční produkce je 50 tis. lahví.
Vzhledem k vysoké poptávce o školní vína, plánujeme do dvou let produkci minimálně zdvojnásobit.
- Velkobílovická vína, s.r.o.
Vinařství Velkobílovická vína s.r.o. založil a vybudoval vinař Stanislav Krejčí. Vinařství ho bavilo již od dětství. Rozmanitost a pestrost tohoto oboru jej natolik zaujmula, že se vinařství začal věnovat naplno. Postupně vysazoval vinohrady, pořídil moderní technologii a mechanizaci. V neposlední řadě dal dohromady pracovní tým, který ví, co má dělat a funguje tak dodnes. I po tragické nehodě samotného zakladatele, ke které došlo před vinobraním ročníku 2015.
První vinice byly vysazeny v roce 2003, nejmladší vinice je z roku 2010. Nachází se v katastru největší vinařské obci Velké Bílovice a také v katastru Moravský Žižkov.
Obhospodařujeme 20 hektarů půdy, kde pěstujeme pestrou škálu 20ti odrůd, z toho 12 odrůd bílých a 8 odrůd modrých – z těchto vyrábíme klarety, rosé i červená vína
Při zpracování hroznů i při výrobě vína využíváme moderní technologie s řízeným kvašením. Hrozny sklízíme ručně a pečlivě dbáme na kvalitu, protože jen kvalitní produkt dovezený z vinohradu může zaručit kvalitní přívlastkové víno. Než se hrozny z vinice promění v čistý lahodný nápoj, je to dlouhá a namáhavá cesta. Ne nadarmo se říká, že víno je krev a pot vinaře.
Vinařství Stanislava Krejčího nesoucí název Velkobílovická vína s.r.o. tak může nést odkaz dál i po tragické nehodě samotného zakladatele – vinaře s dobrým srdcem – Stanislava Krejčího, a to ve stejném duchu, ve srovnatelné kvalitě. Jen to srdce do toho dává někdo jiný - náš hlavní sklepmistr Milan Filípek, který od od samého začátku s panem Krejčím vinice vysazoval, staral se o ně a následně ve sklepě víno dělal a školil.
- Vinařství Čech s.r.o.
Když se původní majitelé firmy ČEBAV rozhodli, že půjdou každý svou cestou, vzniklo toto čistě rodinné vinařství.
Do firmy nastoupil jejich mladší syn Petr, jinak vystudovaný stavební inženýr, ovšem s velmi kladným vztahem ke gastronomii a ke všemu, co s touto oblastí souvisí. Prostě - „fajnšmekr“ s velmi dobrými organizačními schopnostmi, což je vcelku ideální kombinace. Také už začíná pronikat do tajů výroby vína a vede si zatím velmi dobře.
Starší syn Vladimír, inženýr přes software, to je „ajťák“ vinařství.
Do budoucna počítají s dcerou Janou, která se zatím stará o jejich „sluníčko“ – vnučku Adélku. Její dlouholetá praxe v oboru export, obchod a marketing se vinařství bude určitě hodit.
V současné době hospodaří na zhruba 16 ha vinohradů, převážně nově vysazených. Ovšem co nejdříve by tuto plochu chtěli rozšířit ještě asi o 4 ha.
Také plánují rekonstrukci stávajícího objektu, který si to za ta léta, co ho využívali, určitě zaslouží. A konečně by chtěli uskutečnit to, co jim tolik let chybělo, a to vybudovat v patře současné budovy apartmány k ubytování hostů vinařství.
Všichni, kteří k nim zavítáte, si můžete prohlédnout jak vinohrady, tak moderní vinařskou technologii nebo ochutnat naše vína v rámci řízené degustace.
Pevně věří, že víno od Čecha z Tvrdonic bude právě to víno, ke kterému se vždy rádi vrátíte.
- Vinařství Krist Tomáš
Sídlo Vinařství Tomáš KRIST naleznete v Miloticích u Kyjova, v podoblasti slovácké. Bylo založeno v roce 1996, aby navázalo na mnohaleté rodinné zkušenosti ve výrobě vína.
Tato mladá, dynamicky se rozvíjející firma, která se specializuje výhradně na výrobu vysoce kvalitních přívlastkových vín pod značkou Milotské víno, v současnosti obhospodařuje cca 10 ha vinic. Vína se vyrábějí metodou řízeného kvašení a následnou jablečno-mléčnou fermentací. Některá vína jsou doškolována v dubových sudech typu barrique. Vína jsou určena do vinoték, spec. prodejen, gastronomie a soukromých archivů.
- Vinařství Tichý Richard
Richard Tichý v je vinař působící ve sdružení BONUS EVENTUS pocházející z Hrušek u Břeclavi. Je další z generace vinařů jejichž původ v Hruškách sahá do 18. století. Děd vystudovaný vinař spoluzakládal vinařství v Hruškách po kalamitě révokazu. Otec Martin vystudoval střední vinařskou školu ve Valticích a profesionálně se věnuje školkařství a výrobě sazenic vinné révy.
Spolu s otcem vlastní a obdělává 4,5 ha vinic ve viniční trati Hastrmany a Podsedky, většina vinic je nově vysazených a všechny jsou již v plodném stavu. Odrůdová skladba ve vinici zahrnuje Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Aurelius, Sauvignon, Rulandské šedé, Pálava, Chardonnay, Frankovka, Zweigeltrebe, Cabernet Moravia, Svatovavřinecké a Rulandské modré. Výroba vína zatím probíhá v tradičním vinném sklípku.
Víno se lahvuje od roku 2000 a výroba je zaměřena na produkci vysoce jakostních a přívlastkových vín z výše uvedeného sortimentu odrůd. Vína získala řadu cenných umístění na prestižních výstavách.
- Vinařství Volařík
Zvláštní cit pro dobré víno je celému Mikulovsku vlastní, získat jej ovšem trvá někdy celé generace a stojí mnoho úsilí a odříkání. V rodině Volaříků poctivě pěstují lásku k vínu od druhé světové války, kdy se zakladatel rodinné tradice Leopold Volařík naučil vinohradnickému a vinařskému umění od německých starousedlíků.
Víno je jejich život. Jeho životní cyklus je i jejich cyklem. Naučili se rozeznávat jedinečnou povahu každé odrůdy a starostlivě ji respektovat v každém kroku pěstování i zpracování. Jedinou hodnotou je pro ně kvalita bez kompromisů.
Všechny vinice jsou obhospodařovány v integrované produkci, kdy výnos na 1 keř nepřekračuje 2 kg. Již při řezu se výnos redukuje – keř je stříhán na 1 tažeň, který nemá více jak 7 oček. Při dozrávání není réva zatížena velkým počtem hroznů a v průběhu vegetace jsou letorosty silnější, vyzrálejší a jsou schopny lépe zásobovat hrozny živinami.
Hrozny jsou sbírány výhradně ručně a dopravovány pod suchým ledem do vinařství. Zde jsou zpracovávány tou nejnáročnější technologií, která je v České republice dostupná.
- Vinné sklepy Valtice a.s.
Společnost Vinné sklepy Valtice je i v současnosti, tak jako tomu bylo bývalo v minulosti, největším pěstitelem vinné révy na území České republiky. Je kapitálově propojena s akciovou společností Vinofrukt Dolní Dunajovice, která hospodaří na 420 hektarech vinic.
V nových výsadbách se společnost orientuje na odrůdy světového sortimentu, jako je Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Rulandské a Sauvignon. Roční výrobu 4 miliónů lahví vína zvládají technologové a sklepmistři pomoci nejmodernějšího vybavení včetně řízeného chlazeného kvašení. Společnost je taktéž významným vývozcem valtických vín do zahraničí, především Kanady, Velké Británie, SRN a dalších.
Víno je uloženo jak v historických sklepích v dřevěných i barikových sudech, tak v nově vybudovaných klimatizovaných nadzemních halách v nerezových cisternách. Valtická vína jsou vyráběna v moderních technologických prostorách, včetně řízeného chlazeného kvašení v nerezových cisternách, ale současně dozrávají i ve starých historických sklepích, jak Zámeckém, tak Křížovém. V původním sklepě zámeckém z roku 1430 o současné kapacitě 600 tisíc litrů dnes zrají v dubových sudech především vína červená. Z roku 1640 pochází sklep, pro jeho půdorys nazývaný “Křížový”.
Jeho monumentální hlavní šíji dlouhou 120 m křižuje 100 m dlouhé rameno. Sklep pojme přes 1 milion litrů vína uloženého v dubových sudech i nerezových cisternách a zrajícího v 300 tisících lahví, aby získalo nejvyšší jakost odrůdových vín archivních.
Kromě rozsáhlého sortimentu vín odrůdových jakostních a vín s přívlastkem, zaměřila společnost svou produkci po vzoru dávných panských sklepmistrů na vína starších ročníků – vína lahvově zralá.
- Vinselekt Michlovský a.s.
Firma Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc. završuje pěstování révy vinné produkcí vín nejvyšších jakostních stupňů. Mladý podnik vznikl v roce 1993 a produkoval především vína určená pro zpracování na sekty. V roce 1995 začala fi rma plnit svá nejlepší vína do lahví a uchovávat je do okamžiku optimální zralosti. V době, kdy se trh plnil průměrnými víny oslovila náročného zákazníka vysokou kvalitou. Po rychlém vzestupu fi rma stanula v čele četných vinařských výstav doma i v zahraničí. Úspěch nebyl přechodný, přední linie již neopustila.
Trvale vysoká kvalita a chuťová odlišnost vín i nezaměnitelná adjustáž lahví podepsaných Doc. Ing. Milošem Michlovským, DrSc. Otevřely cestu do specializovaných prodejen, špičkové gastronomie a na stoly vybraných zákazníků. Již naši předkové poznali stěžejní vliv polohy a kvality půdy při pěstování révy. Po století rozhodují společně s neúnavnou prací o množství a jakosti produkovaného vína.Vinice firmy Vinselekt Michlovský, a.s. jsou součástí moravské oblasti a zahrnují Mikulovskou a Velkopavlovickou vinařskou podoblast.
Zasahují do rozsáhlého území na jihu Moravy, kde je pěstitelská tradice založena na příznivých přírodních podmínkách. Velmi se podobají území na jižním a východním okraji západokarpatské horské soustavy v sousedním Rakousku a Slovensku. Plochy vinohradů jsou situovány v nejteplejších oblastech jižní Moravy. Pro révu příznivé slunné a teplé klima doplňuje pestrá škála půd na zpevněných i nezpevněných sedimentech.