Víno a bobule
Víno a bobule

Teplota servírování vína

Teplota podávaného vína by měla zohledňovat jeho strukturu, dobu zrání i specifický způsob výroby. Obecně platí, že teplota pro podávání bílých vín je nižší než u červených vín. To pomáhá ke zdůraznění jejich svěžesti.

Teplota podávaného vína by měla být vždy o něco nižší než je ideální teplota pro konzumaci. Víno po nalití do sklenic se totiž velmi rychle zahřívá. Dnes již také neplatí dříve uplatňované pravidlo, že se červená vína podávají při pokojové teplotě. Běžná pokojová teplota přesahuje 20 °C, což má u vína za následek, že se zvýrazňuje alkohol na úkor ovocných složek.

podávání               konzumace

    5 °C                    6 – 9 °C         sekty a šumivá vína

    7 °C                    9 - 11 °C        suchá bílá, mladá, růžová, polosladká a sladká vína

    8 °C                  10 - 12 °C        mladá červená, lehká a ovocná vína

 8 – 10 °C              10 - 12 °C        velká, silná bílá vína

10 – 12 °C             12 - 14 °C        elegantní červená vína

12 – 13 °C             14 - 16 °C        velká těžká červená vína

15 – 17 °C             18 - 19 °C        červená vína s vysokým taninem

10 – 12 °C             13 - 15 °C        likérová a fortifikovaná

Regulace teploty

Pokud má víno správnou teplotu, je potřeba ji také udržet, případně zpomalit její zvyšování. U bílých a růžových vín se nejčastěji používá termoizolační tubus, případně nádoba s ledem, která se používá vždy při servisu sektů.

Teplota vína se udržuje i častějším doléváním, a proto sklenice nikdy neplníme po okraj. Doporučuje se nalévat maximálně do jedné třetiny objemu sklenice (výjimkou jsou šumivá vína), aby s ní bylo možné také zakroužit, což pomáhá k lepšímu uvolnění aromatických látek.

Zboží ve vašem košíku


Váš košík je prázdný

Červené víno Bona Dea (název podle řecké bohyně zdraví a plodnosti)

prodej v lékárnách po celé ČR... více

Sabrage 21. století

ResVinia a otevírání láhve šampaňského setnutím hrdla skleničkou Moser... více

Archiv aktualit
Vinařství Volařík
Zvláštní cit pro dobré víno je celému Mikulovsk...více>>
  1. Bona Dea 2015
    pozdní sběr
    ResVinia, spol. s r.o.
  2. Cuvée ELEN 2012
    výběr z hroznů
    Krška Pavel
  3. Grandioso gold brut 0
    šumivé víno
    Vinné sklepy Valtice a.s.
  4. GRAND cuvée bílé 2015
    pozdní sběr
    Moravíno s.r.o.
  5. Frankovka 2012
    pozdní sběr
    Vinselekt Michlovský a.s.
  6. Svatovavřinecké barrique 2015
    výběr z hroznů
    Moravíno s.r.o.
Jak jste se o e-shopu www.vinoabobule.cz dozvěděli?
  • Ze serverů pro vyhledávání zboží (35,35%)
  • Ze serverů pro vyhledávání firem (5,05%)
  • Z bannerové reklamy na internetu (5,05%)
  • Z textové reklamy na internetu (6,40%)
  • Od známého (14,48%)
  • Z jiného zdroje (33,67%)