Teplota podávaného vína by měla zohledňovat jeho strukturu, dobu zrání i specifický způsob výroby. Obecně platí, že teplota pro podávání bílých vín je nižší než u červených vín. To pomáhá ke zdůraznění jejich svěžesti.
Teplota podávaného vína by měla být vždy o něco nižší než je ideální teplota pro konzumaci. Víno po nalití do sklenic se totiž velmi rychle zahřívá. Dnes již také neplatí dříve uplatňované pravidlo, že se červená vína podávají při pokojové teplotě. Běžná pokojová teplota přesahuje 20 °C, což má u vína za následek, že se zvýrazňuje alkohol na úkor ovocných složek.
podávání konzumace
5 °C 6 – 9 °C sekty a šumivá vína
7 °C 9 - 11 °C suchá bílá, mladá, růžová, polosladká a sladká vína
8 °C 10 - 12 °C mladá červená, lehká a ovocná vína
8 – 10 °C 10 - 12 °C velká, silná bílá vína
10 – 12 °C 12 - 14 °C elegantní červená vína
12 – 13 °C 14 - 16 °C velká těžká červená vína
15 – 17 °C 18 - 19 °C červená vína s vysokým taninem
10 – 12 °C 13 - 15 °C likérová a fortifikovaná
Regulace teploty
Pokud má víno správnou teplotu, je potřeba ji také udržet, případně zpomalit její zvyšování. U bílých a růžových vín se nejčastěji používá termoizolační tubus, případně nádoba s ledem, která se používá vždy při servisu sektů.
Teplota vína se udržuje i častějším doléváním, a proto sklenice nikdy neplníme po okraj. Doporučuje se nalévat maximálně do jedné třetiny objemu sklenice (výjimkou jsou šumivá vína), aby s ní bylo možné také zakroužit, což pomáhá k lepšímu uvolnění aromatických látek.