Víno a bobule
Víno a bobule

Sklenice na víno

Typ sklenice je záležitostí tradice, ale vědecky bylo mnohokrát prokázáno, že tvar sklenky přímo ovlivňuje způsob, jakým se uvolňují molekuly ve víně. Jinými slovy, jestliže použijeme sklenici správného typu, budeme víno čichem i chutí lépe a více vnímat. Sklenice se vždy drží za stopku, aby teplo z ruky neovlivnilo teplotu vína.

Šumivá vína

Na šumivá vína se používá vysoká, úzká sklenice, takzvaná „flétna“ která jednak umožňuje dobře pozorovat perlení, tedy velikost bublinek, řetízkování bublinek, množství bublinek a kruh bublinek na rozhraní hladiny a sklenice. Napomáhá k zachování perlení a pěny. Dříve často používaná sklenice miskovitého tvaru je vhodná jen na sladká a aromatická šumivá vína.

Bílá a růžová vína

U mladých a lehčích vín nemusí mít sklenice velký průměr, protože má být zdůrazněna především ovocná chuť. Čím plnější víno, tím volíme větší kalich. Pokud se jedná o bílá vína školené v dřevěných sudech, doporučují se sklenice s poměrně velkým objemem, aby víno mělo možnost přijít do styku s dostatečným množstvím vzduchu a plně rozvinulo své aroma.

Červená vína

Obvykle je lepší větší kalich než na bílé víno. Čím těžší víno, tím širší kalich, aby se díky většímu kontaktu se vzduchem víno lépe rozvinulo. Červená vína podle svého stáří a struktury potřebují jinou sklenici. Pro vína mladá s ovocným buketem méně klenutou sklenici, pro vyzrálá sklenici širší ve středu a s prodlouženými stěnami. Extraktivní červená vína s výraznými tříslovinami potřebují k rozvinutí své vůně především hodně kontaktu se vzduchem, a proto jsou vhodné sklenice s velkým průměrem a obsahem. Kalich by měl být také dost vysoký, takže celkově je sklenka protažená do výšky, aby při napití nepřevážil vjem alkoholu.

Přírodně sladká vína

Je potřeba zohlednit obsah zbytkového cukru. Obecně je ideální malý kalich s užším otvorem. Velikost se přizpůsobuje malému množství vína, které se běžně nalévá.

Fortifikovaná vína

Sklenice s menším úzkým kalichem zabraňují nadbytečnému vyprchávání alkoholu. Úzký otvor znemožňuje strčit nos přímo do sklenice a nedochází tak k ovlivnění čichového vjemu vyšším alkoholem.

Kolik vína naléváme

Sklenice nikdy neplníme po okraj. Doporučuje se nalévat do jedné třetiny objemu sklenice, aby s ní bylo možné zakroužit pro lepší uvolnění aromatických látek. Navíc častějším doléváním se udržuje správná teplota vína ve sklenicích. Výjimkou jsou šumivá vína, která naléváme do dvou třetin až tří čtvrtin štíhlých sklenic typu flétna. To usnadňuje pozorování perlení.

Zboží ve vašem košíku


Váš košík je prázdný

Červené víno Bona Dea (název podle řecké bohyně zdraví a plodnosti)

prodej v lékárnách po celé ČR... více

Sabrage 21. století

ResVinia a otevírání láhve šampaňského setnutím hrdla skleničkou Moser... více

Archiv aktualit
Vinařství Volařík
Zvláštní cit pro dobré víno je celému Mikulovsk...více>>
  1. Bona Dea 2015
    pozdní sběr
    ResVinia, spol. s r.o.
  2. Cuvée ELEN 2012
    výběr z hroznů
    Krška Pavel
  3. Grandioso gold brut 0
    šumivé víno
    Vinné sklepy Valtice a.s.
  4. GRAND cuvée bílé 2015
    pozdní sběr
    Moravíno s.r.o.
  5. Frankovka 2012
    pozdní sběr
    Vinselekt Michlovský a.s.
  6. Svatovavřinecké barrique 2015
    výběr z hroznů
    Moravíno s.r.o.
Jak jste se o e-shopu www.vinoabobule.cz dozvěděli?
  • Ze serverů pro vyhledávání zboží (35,35%)
  • Ze serverů pro vyhledávání firem (5,05%)
  • Z bannerové reklamy na internetu (5,05%)
  • Z textové reklamy na internetu (6,40%)
  • Od známého (14,48%)
  • Z jiného zdroje (33,67%)