Víno a bobule
Víno a bobule

Skladování vína

Při skladování vína je nutné co nejvíce omezit negativní faktory působící na víno. Pokud se to podaří, víno se nejenom nezhorší, ale může se ještě zlepšit. Některá vína totiž potřebují čas, aby vyzrála a plně se rozvinula.

Pro správné uskladnění vín je proto potřeba dodržovat několik podmínek a hlídat parametry jako poloha láhve a teplota, světlo, vlhkost skladování vína.

Poloha láhve

Při volbě polohy je potřeba zohlednit, jak dlouho bude víno skladováno a především, jakým uzávěrem je láhev zavřena. Při krátkodobém uskladnění v řádu týdnů mohou být láhve uskladněny bez ohledu na typ uzávěru ve stoje. Při delším uskladnění láhve s klasickým korkovým uzávěrem skladujeme ve vodorovné poloze, aby byla korková zátka zvlhčována vínem, což zabraňuje jejímu vysychání. Vyschnutá zátka totiž sníží svůj objem, zhorší se její přilnavost k hrdlu, což umožní přístup vzduchu do vína a následně může dojít k jeho oxidaci. Další znehodnocení vína hrozí od mikroorganismů, které mohou rovněž proniknout do láhve s vyschlou zátkou.

Ležet by měly jen láhve uzavřené korkovým uzávěrem, i když to zcela neplatí například u šumivých vín. Ty lze díky tlaku v láhvi skladovat nastojato. Také pokud je láhev uzavřena plastovým, šroubovacím nebo skleněným uzávěrem, není nutné, aby byla uskladněna vleže. U takto uzavřených lahví totiž nemá co vysychat.

Láhve s vínem by měly být uchovávány v klidu.Láhve vína se nemají otáčet, pokud to není nezbytně nutné, ani přerovnávat.

Teplota skladování

Vínoby mělo být skladováno v teplotně konstantním prostředí. Ideální je stálá teplota v rozmezí 8 - 14°C, ale přijatelné pro víno je, i pokud bude ve skladovacích prostorech o dva až tři stupně chladněji nebo tepleji, tedy teplota v rozmezí 6 - 18°C. Časté kolísání teploty je mnohem větším problémem, než stálá mírně vyšší teplota. Je potřeba si však uvědomit, že čím vyšší teplota, tím rychleji víno nazrává. To znamená, že při vyšší teplotě může rychleji překonat svůj vrchol, začít ztrácet na kvalitě a předčasně zestárnout. 

Málokdo má možnost skladovat víno v ideálních podmínkách starého sklepa s konstantní teplotou, kde mohou vína v ideálních podmínkách nazrávat po mnoho let. Naštěstí dnes existuje mnoho technických prostředků, jak tyto podmínky navodit i jinde a víno lze úspěšně skladovat i doma. Nabízeno je mnoho chladniček, domácích vinoték nebo temperovaných klimatizovaných skříní či boxů na víno. Vedle udržování stálé teploty regulují i vlhkost a mají i další funkce. Některé speciální chladící skříně mají několik teplotních pásem, což umožňuje ukládat láhve do vymezených zón s rozdílnými teplotami: od 6 do 8°C pro sekty až po 16 - 18°C pro těžší červená vína. Láhve jsou tak připraveny k okamžitému podávání.

Světlo

Víno bychom proto měli skladovat v tmavých prostorách bez přístupu slunečních paprsků.Mnohem horší než stálé mírné světlo je časté střídání světla a tmy. Pro osvětlení skladovacích prostor by měl být proto použit pouze slabší zdroj světla. Umělé i sluneční světlo přispívá k předčasnému zestárnutí vína. Velmi negativně na víno působí, pokud přímo na láhve dopadá sluneční světlo, které navíc víno ohřívá.

Vlhkost vzduchu

Vlhkost vzduchu ovlivňuje především stav a kvalitu korkových zátek. Ideální vlhkost pro uskladnění vína je mezi 70 a 80 procenty. V tomto rozmezí zabraňuje vysychání korku a jeho napadení plísněmi.

Nadměrná vlhkost vzduchu nad 85% napomáhá vývoji plísní, které vytváří nezdravé prostředí a navíc poškozují etikety. Dochází však nejen k poškozování etiket, ale začínají také plesnivět zátky.

Pokud je okolní vzduch příliš suchý - nižší než 60%, dochází k rychlejšímu odpařování, a tedy úbytku vína v láhvi. Při nízké vlhkosti vzduchu dochází k vysychání zátky z vnější strany, což může vést k její netěsnosti a prosakování vína z láhve. Opačným směrem pak může ve zvýšené míře proudit do láhve vzduch, který vede k oxidaci vína. Jednoduchým řešením je dát do skladovací místnosti zvlhčovač vzduchu, nebo misku, případně kbelík s vodou, díky čemuž se vlhkost zvýší.

Pro regulaci vlhkosti je dobré, pokud jsou prostory ke skladování vína dobře větratelné.Velkým rizikem jsou pro vína různé pachy. Přestože je láhev uzavřena zátkou i záklopkou, mohou při delším styku s vínem proniknout cizí pachy, například ze zeleniny, případně nějakých chemikálií přes záklopku a korek až do vína. Proto by víno nemělo být uskladněno ve stejném prostoru například se zeleninou, nevhodné je hlavně společné uskladnění s brambory a kořenovou zeleninou. Ještě horší škody mohou způsobit ropné produkty nebo prášky na praní s agresivními umělými vůněmi.

Zboží ve vašem košíku


Váš košík je prázdný

Červené víno Bona Dea (název podle řecké bohyně zdraví a plodnosti)

prodej v lékárnách po celé ČR... více

Sabrage 21. století

ResVinia a otevírání láhve šampaňského setnutím hrdla skleničkou Moser... více

Archiv aktualit
Vinařství Volařík
Zvláštní cit pro dobré víno je celému Mikulovsk...více>>
  1. Bona Dea 2015
    pozdní sběr
    ResVinia, spol. s r.o.
  2. Cuvée ELEN 2012
    výběr z hroznů
    Krška Pavel
  3. Grandioso gold brut 0
    šumivé víno
    Vinné sklepy Valtice a.s.
  4. GRAND cuvée bílé 2015
    pozdní sběr
    Moravíno s.r.o.
  5. Frankovka 2012
    pozdní sběr
    Vinselekt Michlovský a.s.
  6. Svatovavřinecké barrique 2015
    výběr z hroznů
    Moravíno s.r.o.
Jak jste se o e-shopu www.vinoabobule.cz dozvěděli?
  • Ze serverů pro vyhledávání zboží (35,35%)
  • Ze serverů pro vyhledávání firem (5,05%)
  • Z bannerové reklamy na internetu (5,05%)
  • Z textové reklamy na internetu (6,40%)
  • Od známého (14,48%)
  • Z jiného zdroje (33,67%)