Víno a bobule
Víno a bobule

Sabrage pro Vás

Sabrage  - otevírání láhve sektu a šumivého vína setnutím hrdla

Slovo sabrage pochází z francouzského jména pro šavli (le sabre), sloveso „sabrer“ pak značí „sekat šavlí“. Sabrage je umění otevírání lahve šampaňského setnutím hrdla šavlí. Jediným švihem šavle se odsekne koncová část hrdla i se zátkou. Tlak uvnitř láhve v součinnosti s kinetickou energií šavle způsobí krásně čistý lom na konci hrdla a následné uvolnění přetlaku vyplaví eventuální drobné střípky. Správně provedená sabrage ozvláštní jakoukoliv slavnostní příležitost.

Není bez zajímavosti, že historie sabrage sahá do Francie v období napoleonských válek. Tehdejší důstojníci francouzské armády byli natolik zaneprázdněni, že na standardní odzátkování nemívali čas. Jedouce na ušlechtilých koních se jali odsekávat láhve šampaňského šavlí rovnou v sedle.

V dnešní uspěchané době se tato více než 200 let stará tradice opět rozšiřuje nejenom mezi skutečnými znalci a milovníky sektů a šumivých vín.

Sabrage a křehká krása křišťálu Moser

Zážitek ze sabrage kvalitního šampaňského či sektu bude kompletní, pokud budeme tento chutný nápoj pít z odpovídajících číší. Jaké křišťálové číše Moser pro tento jedinečný zážitek vybrat?

Dana Odehnalová, ředitelka společnosti ResVinia, která připravuje se svými sommeliery velice zajímavé sabrage, doporučuje: „Šumivé víno vyniká v ručně foukaných křišťálových sklenicích, které vyrábí Moser v různých a zajímavých tvarech. Oblíbené jsou i ručně broušené a zlacené křišťálové sklenice Moser na sekt. Ovšem prožitek ze sabrage můžeme umocnit i tím, že sommelier provede sabrage křehkou křišťálovou skleničkou Moser. V tomto případě hovoříme o vrcholném umění.“

7 základních doporučení pro správný postup při otevírání lahve šampaňského technikou sabrage šavlí

1) láhev šampaňského nebo sektu pečlivě vychlaďte na 4–6 °C
2) z hrdla lahve odstraňte folii a drátěný košík
3) najděte na lahvi šev a otočte láhev tak, aby šev byl nahoře
4) držte láhev v jedné ruce v úhlu 40–45°
5) dbejte na to, aby před Vámi nebyly osoby nebo pevná překážka, vylétávající zátka může mít rychlost i 300 km/hod
6) šavlí v druhé ruce sekněte po švu láhve směrem vzhůru dostatečně razantně proti hrdlu

7) počkejte, až proud sektu spolehlivě vyplaví všechny případné střípky skla

Souboj českého Davida a Goliáše

Nemáme-li k dispozici šavli, dá se pro sabrage použít řada jiných předmětů např. podšálek, podkova, golfová hůl, rýč i sklenice na víno. Sabrage sklenicí na víno vyžaduje jinou techniku sabrage. Přední český sommelier Marek Babisz využívá u techniky sabrage skleničkou svých letitých zkušeností. Právě velké zkušenosti, bezchybná technika a v neposlední řadě i odvaha sommeliera je jeho tajemstvím úspěchu sabrage křehkou kříšťálovou skleničkou Moser.

Přejeme vám krásný zážitek ze sabrage umocněný dovedností zkušeného sommeliera.

Zboží ve vašem košíku


Váš košík je prázdný

Červené víno Bona Dea (název podle řecké bohyně zdraví a plodnosti)

prodej v lékárnách po celé ČR... více

Sabrage 21. století

ResVinia a otevírání láhve šampaňského setnutím hrdla skleničkou Moser... více

Archiv aktualit
Vinařství Volařík
Zvláštní cit pro dobré víno je celému Mikulovsk...více>>
  1. Bona Dea 2015
    pozdní sběr
    ResVinia, spol. s r.o.
  2. Cuvée ELEN 2012
    výběr z hroznů
    Krška Pavel
  3. Grandioso gold brut 0
    šumivé víno
    Vinné sklepy Valtice a.s.
  4. GRAND cuvée bílé 2015
    pozdní sběr
    Moravíno s.r.o.
  5. Frankovka 2012
    pozdní sběr
    Vinselekt Michlovský a.s.
  6. Svatovavřinecké barrique 2015
    výběr z hroznů
    Moravíno s.r.o.
Jak jste se o e-shopu www.vinoabobule.cz dozvěděli?
  • Ze serverů pro vyhledávání zboží (35,35%)
  • Ze serverů pro vyhledávání firem (5,05%)
  • Z bannerové reklamy na internetu (5,05%)
  • Z textové reklamy na internetu (6,40%)
  • Od známého (14,48%)
  • Z jiného zdroje (33,67%)