Víno a bobule
Víno a bobule

Dekantace vína

Dekantace vína se provádí hlavně ze dvou důvodů: k provzdušnění déle uskladněného vína v lahvi nebo k odstranění sedimentu (depotu) z vína. Víno se obvykle dekantuje hodinu až dvě před jeho podáváním. K dekantaci používáme nejčastěji karafu na víno.

Vinný kámen, depoty u červených vín

U některých vín se mohou v láhvi objevit sedimenty. Prvním z nich je vinný kámen, ten objevíte nejčastěji u bílých mladých vín, které nejsou plně stabilizovány proti tomuto druhu usazeniny. Vinný kámen je z chemického hlediska vinan draselný, který se sráží při změně teplot. Vysrážený vinný kámen není na závadu, pouze je třeba láhev před degustací dekantovat.

Druhým možným sedimentem je hlavně u červených vín vysrážené barvivo. Tento sediment se objevuje u nefiltrovaných a starších vín. Opět tento sediment (depot) není ve víně na závadu, víno stačí dekantovat a následně plně vychutnat vinný mok.

Zboží ve vašem košíku


Váš košík je prázdný

Poptávky vín

Spolupracujeme s více než 40 ti vinařskými firmami z ČR. V případě zájmu Vám připravíme nabídku vín na míru s popisem a zašleme na Vámi uvedenou mailovou adresu. Stačí poptávku odeslat na odehnalova@resvinia.cz. V případě potřeby doplnění nebo upřesnění p ... více

Archiv aktualit
Jak jste se o e-shopu www.vinoabobule.cz dozvěděli?
  • Ze serverů pro vyhledávání zboží (28,60%)
  • Ze serverů pro vyhledávání firem (8,90%)
  • Z bannerové reklamy na internetu (8,90%)
  • Z textové reklamy na internetu (9,75%)
  • Od známého (14,83%)
  • Z jiného zdroje (29,03%)