Dekantace vína se provádí hlavně ze dvou důvodů: k provzdušnění déle uskladněného vína v lahvi nebo k odstranění sedimentu (depotu) z vína. Víno se obvykle dekantuje hodinu až dvě před jeho podáváním. K dekantaci používáme nejčastěji karafu na víno.
Vinný kámen, depoty u červených vín
U některých vín se mohou v láhvi objevit sedimenty. Prvním z nich je vinný kámen, ten objevíte nejčastěji u bílých mladých vín, které nejsou plně stabilizovány proti tomuto druhu usazeniny. Vinný kámen je z chemického hlediska vinan draselný, který se sráží při změně teplot. Vysrážený vinný kámen není na závadu, pouze je třeba láhev před degustací dekantovat.
Druhým možným sedimentem je hlavně u červených vín vysrážené barvivo. Tento sediment se objevuje u nefiltrovaných a starších vín. Opět tento sediment (depot) není ve víně na závadu, víno stačí dekantovat a následně plně vychutnat vinný mok.